Lutfiskmiddag med stekt sidfläsk, morötter, grönkål, potatis och rödvinssås
4 portioner
2 paket lutfisk
salt
Vattna ur lutfisken i rikligt med kallt vatten över natten. Ni får en fastare fisk. Koka lutfisken på vanligt sätt i mikron eller ugnen.
Rödvinssås
4 schalottenlökar
1/2 msk olja
1/2 msk strösocker
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk cognac
1/2 dl portvin
1 flaska rödvin
5 korn svartpeppar
1 lagerblad
4 dl kalvbuljong
Enklast gör ni såsen dagen före middagen.
facebook.com/skarhamnsfrys |
Grönsaker och fläsk
4 morötter
1 l grönkål
200 g hårt rökt sidfläsk
salt
nymalen vitpeppar från kvarnen
Skala morötterna. Skär dem i fyrkantiga - 1 x 1 cm - stavar. Svetta dem i en stekpanna i smör, tills de känns mjuka. Strimla grönkålen. Lägg den i stekpannan, när morötterna känns klara. Låt den fräsa med. Salta och peppra.
Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i 5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i 5 mm breda stavar. Stek fläsket hårt i stekpanna. Tag vara på flottet.
Värm såsen.
Servera
Fördela morötter och grönkål på fyra varmatallrikar. Lägg en bit lutfisk på grönsakerna på varje tallrik. Häll sås runt om. Fördela fläskstrimlorna i såsen på de fyra tallrikarna. Bjud med nykokt potatis och stekflottet i en såsskål.