måndag 6 februari 2017

Lutfisk med stekt sidfläsk



Lutfiskmiddag med stekt sidfläsk, morötter, grönkål, potatis och rödvinssås

4 portioner
2 paket lutfisk
salt

Vattna ur lutfisken i rikligt med kallt vatten över natten. Ni får en fastare fisk. Koka lutfisken på vanligt sätt i mikron eller ugnen.
Rödvinssås
4 schalottenlökar
1/2 msk olja
1/2 msk strösocker
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk cognac
1/2 dl portvin
1 flaska rödvin
5 korn svartpeppar
1 lagerblad
4 dl kalvbuljong

Enklast gör ni såsen dagen före middagen.

facebook.com/skarhamnsfrys
Skala lökarna. Hacka dem fint. Svetta löken i oljan. Strö på sockret. Karamellisera löken lätt. Späd med vinäger, cognac, portvin och rödvin. Lägg i svartpepparkornen och lagerbladet. Koka ihop tills 2 dl återstår. Späd med kalvbuljongen. Koka ihop på nytt tills 4 dl återstår. Sila såsen. Smaka av den med salt och peppar. Låt den kallna. Ställ den i kylskåpet.
Grönsaker och fläsk
4 morötter
1 l grönkål
200 g hårt rökt sidfläsk
salt
nymalen vitpeppar från kvarnen

Skala morötterna. Skär dem i fyrkantiga - 1 x 1 cm - stavar. Svetta dem i en stekpanna i smör, tills de känns mjuka. Strimla grönkålen. Lägg den i stekpannan, när morötterna känns klara. Låt den fräsa med. Salta och peppra.

Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i 5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i 5 mm breda stavar. Stek fläsket hårt i stekpanna. Tag vara på flottet.

Värm såsen.

Servera
Fördela morötter och grönkål på fyra varmatallrikar. Lägg en bit lutfisk på grönsakerna på varje tallrik. Häll sås runt om. Fördela fläskstrimlorna i såsen på de fyra tallrikarna. Bjud med nykokt potatis och stekflottet i en såsskål.