fredag 16 oktober 2015

Hälsokost från Atlanten













Långa är råvaran för huvudparten av svensk lutfisk.
Långa lever i nordöstra Atlanten, alltså i de norska fjordarna och i de friska vattnen utanför Norges kust ner till Bretagne, i Barents hav och i nordvästra Atlanten.
Den är vanlig också i Skagerack. Långa är en djupvattensfisk. Den trivs ner till 1 000 meters djup, där den lever av fisk och ryggradslösa djur.
Långa fångas bl a med långrev, s k backefiske. Svenska fiskare deltog tidigare i detta ytterst slitsamma och farliga fiske.
Det sköts nu helt av norska och isländska fiskare med stora, modernt utrustade båtar.
Långa är en mångsidigt användbar fisk, som mest torkas och/eller saltas och blir till exempelvis klippfisk, kabeljo och torrfisk, som vi i Sverige lutar till lutfisk.
Vi på Skärhamns Frys är väldigt stolta över vårt anrika arv och att som enda företag i Sverige inneha kompetensen att producera och bereda lutfisk i sin helhet.
Från färsk nyfångad långa till färdig lutfisk och torskfiléer för konsument och storkök.