tisdag 25 augusti 2015

Lutfisk hör till det nyttigaste vi kan äta

Nedan bjuder vi på ett spännande recept.

Fångstplatser för krokfångad långa
Det är glädjande att intresset för fisk hunnit ifatt de gamla näringsrekommendationerna. Allt fler svenskar äter fisk och gillar att äta fisk. Det är idag enbart 12 procent av svenskarna som på grund av allergi eller matpreferenser inte äter fisk.

Varför intresset för fisk har ökat kan man alltid spekulera över. En orsak är säkert att duktiga kockar har skapat spännande, nya rätter.

All fisk är mager mat. Även den fetaste fisk innehåller mindre fett än en vanlig falukorv. Lutfisken är dessutom extremt mager och nyttig mat. Den består nästan helt av värdefullt protein. Den lilla mängd fett som ingår i lutfisken är dessutom rikt på så kallade omega-3-fetter, sådana fetter som vi behöver för att må bra.



Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med fräscha primörer

4 portioner
1 kg urvattnad lutfisk
8 skivor parmaskinka
smör och olja

Stycka fisken i 4 lite avlånga bitar. Salta och peppra. Vira parmaskinka runt varje bit. Rulla in bitarna i plastfolie som smällkarameller. Lägg på fat. Baka i micron på full effekt i ca 5 minuter.

Låt vila en stund. Tag bitarna ur folien. Stek dem runtom i riktigt het panna till fin färg.
Bulgursallad
3 dl bulgur
6 dl grönsaksbuljong
2 dl rapsolja
persilja
gräslök
5 små salladslökar
2 små citroner, saft och rivet skal

150 g sockerärter
1 knippe rädisor
1 knippe minimorötter
150 g vaxbönor
250 g sparris

Koka upp grönsaksbuljongen. Häll i bulguren. Koka ca 8 minuter. Hacka persilja och gräslök. Blanda med rivet citronskal och -saft, rapsolja, salt och peppar.

Skrubba morötterna. Skala sparrisen. Snoppa vaxbönorna. Förväll primörerna var för sig någon minut.

Blanda bulguren med grönsakerna och de mesta av citron/örtoljan. Lägg upp på tallrik. Ringla resterande olja runtom. Dela lutfisken på mitten och lägg ovanpå.

måndag 10 augusti 2015

Måltidsdrickan

Vad dricker vi då till lutfisken?

En lätt mörk lager med maltig karaktär eller en Weißbier är ett utmärkt sällskap till lutfisk.

Vitt vin är självskrivet, men även ett lätt rödvin kan med fördel provas, helst då en Bordeaux eller ett lätt, fruktigt vin typ Beaujolais.

Så om du vill prova rödvin, välj alltså ett ungt lätt till medelfylligt, fruktigt rödvin som kan serveras en bit under rumstemperatur.



http://www.lutfisk.nu/drycker.shtml

‪#‎weißbier‬ ‪#‎bordeaux‬ ‪#‎beaujolais‬ ‪#‎lutfisk‬ ‪#‎helaåret‬ ‪#‎åretrunt‬ ‪#‎näringsrikt‬ ‪#‎festfisk‬ ‪#‎lutfiskensdag‬