onsdag 3 december 2014

Annas dag & klassisk lutfisk

Enligt traditionen är det den 9e december som lutfisken ska läggas i blöt, särskilt om den skulle vara klar till julafton.

Numer behöver vi inte alls tänka på det där - vi köper lutfisken vaccumförpackad eller fryst, helt färdig att tillagas.

(Vi kan också välja mellan lutfisk med eller utan skinn, den skinnfria är enklare att koka och äta, och blir allt populärare.)

Lutfisk har funnits på middagsborden i många hundra år. Inte bara som julmat utan till helger och fester nästan hela året om.

Det finns uppgifter från 1700-talet om att man åt lutfisk i borgerliga kretsar, på landsbygden och bland de högsta samhällsklasserna. Medlemmarna av Gustav III:s hov åt lutfisk på Haga slott både höst, vinter och vår, under 1780-talet.

Klassisk lutfisk, här hittar du receptet

måndag 1 december 2014

Frasig lutfisk för de små

Ulf Elving är en av pionjärerna bakom det första sällskapet Lutfiskens Vänner. I år föreslår han friterad lutfisk vid sidan av den klassiska lutfisken på julbordet.

– Prova själv, bjud barnen på friterad lutfisk i stället för fish and chips eller lasagne. De kommer att älska det, jag vågar nästan lova!

Rätten som är skapad av Thomas Sjögren från juniorkocklandslaget består av pankofriterade små bitar av lutfisk med sojamajonnäs och gurka marinerad i limejuice, fisksås och socker.

Med en smak som påminner om riktigt fräscha pilgrimsmusslor.

Frasig lutfisk med sojamajonnäs, romansallad, lime och sötsur gurka

Receptet lämpar sig också bra för den som ännu inte provat lutfisk eller för den som vill försöka sig på något helt annat än det klassiska. Ett modernt recept med höga smaker, inspirerat av Sydostasien.

Receptet hittar du här.

(Foto: Magnus Skoglöf)