4 personer
4 portioner kokt lutfisk
4 dl vatten
1/2 dl torrt vitt vin
1 tärning fiskbuljong
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
dillstjälkar
1 1/2 dl vispgrädde
1/4 tsk ättika, 24 %
1 tsk socker
1 äggula
1 tsk smör
1 msk finhackad dill
500 g grönsaker som morötter, blomkål, sockerärtor
24 räkor
4 pilgrimsmusslor
Koka upp vattnet, vinet, buljongtärningen, pepparkornen, lagerbladet och dillstjälkarna. Häll i 1 dl grädde. Koka upp. Koka ihop till 4 dl. Smaka av med ättika och socker, lite salt och peppar om så behövs. Red av med äggulan utrörd i 1/2 dl grädde.
Koka grönsakerna i portionsbitar knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Skala räkorna. Halstra pilgrimsmusslorna i smör i stekpanna, 1 – 2 minuter på varje sida.
Värm grönsakerna i soppan. Fördela dem på fyra varma, djupa tallrikar. Lägg på skaldjuren och lutfisken. Krydda den med salt och stött kryddpeppar.
Mixa ner smöret i soppan. Rör i den hackade dillen. Häll soppan över fisk och skaldjur.
Du vet väl att vår långa är MSC-certifierad
De torkade långafiléerna blötlägges först i kallt vatten under ett par dygn.
Vattnet töms och lutblandningen tillsätts och får verka ett antal dygn. Därefter töms lutblandningen och nytt kallt vatten fylls på.
facebook.com/skarhamnsfrys |
Skärhamns Frys är det enda företaget i Sverige som hanterar hela produktionen av lutfisk – från nyfångad långa till färdig förpackning.
Mer om den läckra och näringsrika lutfisken här:
http://skarhamnsfrys.blogspot.se
www.lutfisk.nu
www.skarhamnsfrys.se
#lutfisk #helaåret #åretrunt #näringsrikt #festfisk #lutfiskensdag #weißbier #bordeaux #beaujolais #fisk #läckert #långa #krokfångad #rockall #atlanten #skärhamn #bohuslän #tjörn #julbord